

Akrilik Mastik Nedir?
Akrilik mastik, temel olarak su bazlı akrilik reçinelerinden elde edilen sızdırmazlık malzemesidir. Doğrudan suya maruz kalacak yerlerde kullanıma uygun değildir. Boyanabilir bir malzeme olması, iç ve dış dekorasyon için akrilik sızdırmazlık maddesini ideal kılar. Kuruduktan sonra sertleşir. Doğa dostudur.Çeşitli yüzey boşluklarından gelebilecek toz ve haşerelerden koruma sağlar.
Neme, düşük veya yüksek sıcaklığa dayanıklı olduğundan hem iç hem de dış mekânlarda farklı malzemelere uygulanabilir.
Genel olarak; İnşaatlarda, her türlü çatlakların ve boşlukların kapatılmasında, prefabrik yapı elemanlarının arasındaki genleşme fugalarında, ahşap, PVC, demir ve alüminyum doğramaların montajında, doğramaların sıvama, derz birleşimlerinde, eternit, alüminyum çatı ve cephe kaplama plakalarının birleşimlerinde kullanılmaktadır.
Kapı çerçeveleri, pencereler, inşaat derzleri ve sıhhi tesisatlarda, tuğla, beton, ahşap, alçıpan, ytong gibi gözenekli yüzeyler için Akfix AC605, AS606 kodlu ürünler kullanıma uygundur. Yangına dayanıklılık özelliği aranan durumlarda Akfix AC607 kullanılabilirken, ses yalıtımının önemli olduğu ortamlarda Akfix AC592 Akustik Mastik tercih edilmektedir.
Akrilik Mastik Piyasada Hangi İsimlerle Bilinir?
Türkiye’de Akrilik Mastik, Silikonize akrilik mastik, mastik macun, su bazlı akrilik mastik, yangına dayanıklı akrilik mastik, Elastik akrilik mastik, inşaat mastiği, derz mastiği, kapı ve pencere mastiği, gibi isimlerde bulunabilirken dünyada; Acrylic Sealant, Siliconized Acrylic Sealant, Acrylic Caulk, Siliconized Acrylic Caulk, Latex Acrylic Sealant, Latex Acrylic Caulk, Siliconized acrylic latex caulk, Decorators caulk isimleriyle bilinmektedir.
Silikon mastik neme, kimyasallara ve dış hava koşullarına dayanıklı bir üründür. Yüksek yapışma kuvvetine sahiptir. Kalıcı esnekliği ile ön plana çıkar. Düşük ve yüksek sıcaklıklarda esnekliğini korur. Doğrudan suya maruz kalacak yerlerde kullanılabilir. Çekme yapmaz. Küf oluşumuna karşı dirençlidir.
Genel olarak PVC, alüminyum ve ahşap doğramalarda, küvet, lavabo, fayans ve seramiklerde, araçların ses, su ve toz yalıtımında kullanılabilir. Kapı, pencere, cam birleşme yerleri gibi genel amaçlı kullanımlar için Akfix 100E Genel Amaçlı Silikon tercih edilmektedir.
Türkiye’de Standart silikon, anti küf silikonu ve beyaz silikon, renkli silikon, oto silikonu, akvaryum silikonu, cam silikonu, ısıya dayanıklı silikon, inşaat silikonu, kapı ve pencere silikonu olarak bilinirken dünyada; Silicone Sealant, Silicone Mastic, Acetoxy Silicone Sealant, Neutral Silicone Sealant, Sanitary Silicone, Sanitary Silicone Sealant, Fire Rated Silicone Sealant, Rtv Silicone, Rtv Silicone Sealant, Glazing Silicone, Universal Silicone, Aquarium Silicone , silicone caulk, Acrylic gap sealant, silicone gap filling olarak piyasada bulmak mümkündür.
Silikon Çeşitleri
Standart Silikonlar: Üzerinde üniversal silikon ibaresi bulunan bu silikonlar en çok kullanılan silikonlardır. Dolgu, sızdırmazlık, izolasyon ve yapıştırma işleri için kullanılır. Özellikle banyoda duşakabin, küvet, lavabo kenarına sızdırmazlık için kullanılmaktadır. Ayrıca cam doğrama, metal, fayans, pvc ve yapı elemanlarının dolgu ve yapıştırmalarında kullanılır. Hava koşullarına dayanıklıdır ve esnek oluşu sayesinde cam macunu yerine pencere ile kasa arasında kullanılabilmektedir. Akfix 100D Duşkabini Silikonu lavabo ve fayans gibi ıslak alanlarda tam kapatıcılık sağlar.
banyo gibi ıslak alanlarda yapılacak olan uygulamalarda ise küf önleyici özelliğe sahip olan Akfix 100S, boşluk doldurma ve sızdırmazlık ürünü olarak tercih edilmektedir. Tesisat, çatı kaplama ve oluk açma gerektiren uygulamalarda sızdırmazlık malzemesi olarak Silikon Mastik kullanılmaktadır. Akfix 910N Çatı ve Sıhhi Tesisat Silikonu, uzun süre dayanıklılık esas alınarak tasarlanmıştır. Bağlantı sızdırmazlığı gibi uygulamalar için yüksek performanslı bir ürünüdür.
Akfix 915N Nötr Dış Cephe Silikonu, özellikle gözenekli ve gözeneksiz yüzeyler için dış cephe sızdırmazlık uygulamalarında kullanılmak üzere geliştirilmiş bir üründür. Mükemmel yapışma sağlar.
Ayna Silikonları: Ayna yapıştırıcı olarak da bilinir. En önemli özelliklerinden biri diğer silikonlar gibi dıştan içe değil içten dışa doğru kurumasıdır. Aynaların arkasındaki siyah sır tabakasına zarar vermezler. Ayna yapıştırma, pencere, doğrama birleşimlerinde kullanılabilir. Akfix 900N Ayna Silikonu özellikle ayna ve cam yapıştırmak için tasarlanmıştır. Aynalarda korozyona sebep olmaz ve yüksek ve düşük sıcaklıklarda özelliklerini kaybetmez.
Isıya Dayanıklı Silikonlar: Genellikle yüksek ısı direnci gerektiren endüstriyel makine parçaları ve elektrikli ev eşyalarının üretiminde, tamiratında, otomobil yedek parça imalat ve tamiratında kullanılır. Yüksek elastik özellikleri vardır. Sıvı conta olarak otomotivde sıkça kullanılır. Yapıştırma, dolgu, izolasyon amaçlı kullanılabilir. Yüksek ısıya mukavemetin gerektiği contalama ve yapıştırma işlerinde Akfix HT300 Yüksek Isı Silikonu dayanıklılığı ile etkili bir çözüm sunmaktadır.
Akvaryum Silikonları: Genellikle akvaryum imalatında ve tamirinde kullanılır. Balıklar ve bitkiler için zararsız olan bu silikonlar cama mükemmel yapışır. Akfix 100AQ Akvaryum imalatında ve cam yapıların montaj ve imalatında kullanılmaktadır. Canlılara zarar verebilecek kimyasallar içermez.
Silikonların Diğer Kullanım Alanları: Pencere, sera, yüzme yavuzları, araba ve teknelerde özellikle bağlantıların sızdırmazlığını sağlamak için kullanılır. Zeminlerde uygulanmadan önce astar kullanılır. Plastik yüzeylerde ise iyi bir yapışma için zımpara yapılabilir. Uygulama sıcaklığı 5 derecenin üstünde olmalıdır. Akvaryumlara uygulandığında balık ve bitkiler konulmadan önce silikonun iyice kuruması gerekir.
Akrilik mastiğin silikon mastiğe göre avantajlarından biri boyanabilir olmasıdır. Çoğu akrilik mastik boyanabilirken bu durum silikon mastik için geçerli değildir. Bununla birlikte, diğer tüm alanlarda silikon sızdırmazlık malzemeleri akrilik sızdırmazlık malzemesinden daha iyi performans gösterir. Silikon mastik daha esnektir ve uzun ömürlüdür. Akrilik mastik uygulandığı iklime göre değişir. Ayrıca silikon mastikler, akrilik mastiklere göre daha kolay uygulanabilmektedir.