

Sprey Poliüretan Köpük, poliüretan esaslı, özel uygulama aparatı sayesinde yüzeylere sıkılarak uygulanabilen, çok nitelikli bir ısı ve ses yalıtım ürünüdür. Tek komponentlidir.
Şimdiye kadar sadece çift komponentli muadilleri bulunan Sprey Poliüretan Köpük, tek komponentli versiyonu sayesinde profesyonellerin yanı sıra amatör kullanıcılar tarafından da hızlı ve kolay bir şekilde kullanılabilir. Taşıma, depolama, uygulama ve işçilik maliyetleri diğer muadillerine göre çok düşüktür.
Akfix ThermCoat Termal & Akustik Yalıtım PU Sprey Köpüğü videosunu izlemek için tıklayınız.
Sprey Poliüretan Köpük ısı ve akustik izolasyon amaçlı akla gelebilecek hemen her yerde kullanılabilir. Örneğin çatılar, tavan araları, dış cepheler, temeller, bodrumlar, su basmanlar, zeminler, iç duvarlar, katlar arası örtüşmeler, iç bölümler, tavanlar ve kilerler. Ayrıca binaların yapısal elemanları, balkon, kemer altı, kapılar, pencere eğimleri, boru ve kanallar, tank gibi eğimli yüzeylerde, bozuk ve düzensiz tüm yüzeylere uygulanabilir. Araç kasaları, araç römorkları, Konteyner taşıyıcılar, konteyner brakalar, garajlar, bot, yat, tekne ve benzeri yüzlerce farklı alanda da kullanılabilir.
Sprey Poliüretan Yalıtım Köpüğünün kullanımı muadillerine göre oldukça basittir. Öncelikle dik zeminler için uygulama aparatı uygulama tabancasının ucuna sıkıca takılır. Aparat ile tabanca arasında hiç boşluk kalmamasına dikkat edilir. Çünkü boşluk kalırsa uygulama esnasında köpük buradan sızacaktır. Ardından teneke en az 20 kez iyice çalkalanır. Uygulama tabancası tenekenin üst kısmındaki kapak açılarak çevirmek suretiyle takılır. Tabancanın arka kısmında yer alan vida gevşetilerek uygulamanın şiddeti istenen şekilde ayarlanabilir. Özel bir durum yoksa vidanın sonuna kadar açılması tavsiye edilir. Sonrasında ürün yüzeyden ortalama 40-45 cm mesafeden nispeten hızlı bir şekilde uygulanır. Yüzeye yakınlaşmak veya uzaklaşmak dezavantajları da beraberinde getirir. Yüzeye yakınlaşırsak uygulama kalınlığımız artar. İdeal uygulama 1 katta maksimum 1.5 cm kalınlık olmalıdır. Tek kat halinde daha kalın bir uygulama yaparsanız hem ısı hem de ses yalıtım değeri düşecektir. En ideal uygulama 1.5 cm kalınlıkta üst üste 3 kat uygulamadır. O zaman muadil ısı ve ses yalıtım malzemelerinin performansına eşit bir uygulama yapılmış olur. 40-45 cm den daha uzak bir mesafeden uygulama yapıldığı durumda uygulama kalınlığı azalacak, dolayısıyla sarfiyat artacaktır.
Tabancanın ucundan A aparatı sökülür, B aparatı takılır. Tabanca ve ürün dik zemine uygulanacakmış gibi dik tutulur ama B aparatı ürünü tavana püskürtecektir. Bu uygulamada yüzeye yaklaşarak ortalama 15-20 cm mesafeden uygulama yapılır.
Akfix ThermCoat Uygulama videosu için tıklayınız.
İklimin genelde soğuk olduğu ülkelerde yalıtıma büyük önem verilmektedir. İnsanlar rahat bir yaşam sürebilmek ve ısınma/soğuma maliyetlerini minimum düzeyde tutabilmek için uygun yalıtım tiplerini tercih etmektedir. Akfix Thermcoat Sprey Poliüretan Köpük güçlü bir ses, ısı ve su yalıtımı sağlamaktadır.
Isı köprüsü oluşumunu engelleyen yekpare bir ısı yalıtım sistemi olan Thermcoat, ısı yalıtımına direkt katkı sağlar ve yapıların ısıtma/soğutma maliyetini azaltır.
Diğer ısı ve ses yalıtımında ilk akla gelen alternatifler EPS ve XPS gibi yapısı gereği bütünlük gerektiren materyallerdir. Bunlar en çok karşılaşılan ısı izolasyon malzemeleridir. Mantolama işlemlerinde özellikle yapıştırıcı harç veya yapıştırıcı köpük ile uygulanırlar ve plastik dübeller ile sabitlenirler. Kendisi hafif olsa da yapıştırıcı olarak harç kullanılırsa yapıya ciddi yük katar ve mekanik sabitlemeye de ihtiyaç duyduğu için zahmetli bir yalıtım alternatifi olmaktadır.
Taş yünü ve cam yünü birbiriyle çok karıştırılan izolasyon malzemeleridir. Taş yünü, EPS & XPS gibi panel halindedir. İstenildiğinde bükülebilmektedir fakat sonucunda deforme olmaktadır. Sağlam bir eldiven kullanılmadan tutulduğunda, deriye ufak sivri fiberler batabilir.
En çok yapıların içinde bölme duvarların arasında kullanılmaktadır. Cam yünü ise rulo halindedir ve kilim gibi yüzeylere serilir. En çok çatı şiltesi olarak kullanılır. Bu malzemeler de harç ile yapıştırılır ve mekanik sabitleme elemanları ile yüzeylere tutturulur. EPS ve XPS e kıyasla avantajları çok çok yüksek sıcaklıklara dayanabilmeleridir.
2 komponentli sprey poliüretan köpük; 3 alternatif içerisinde ısı yalıtım değeri en yüksek olandır. Aynı zamanda da uygulaması en zor alandır. Yalnızca profesyonel ekipler tarafından özel uygulama makinası ile uygulanabilir. Öncelikle profesyonel ekip uygulama alanına gelir ve metrekare ölçümü yapar, ardından gerekli hammadde miktarı hesaplanır ve özel püskürtme makinesi yardımı ile hızlıca yüzeyler bu malzeme ile kaplanır. Maliyeti en yüksek yalıtım tipidir. Daha küçük uygulama alanlarında çok maliyetli olduğu için tercih edilmez. Tüp tipi 2 komponentli sprey poliüretan köpük yeni bir ambalaj tipi olup profesyonel tipteki ambalajın (varil) mutfak tüpüne benzer bir şekilde sunulduğu türdür. Amatör kullanıcılar tarafından da uygulanabilir. Dar veya ufak alanlara da taşınabilir.
Yalıtımı yapılacak alanın metrekare cinsinden büyüklüğü tam 1 set üründen elde edilecek verimle örtüşmüyorsa normalden daha fazla uygulama yapmak gerekecektir. Bu durum maliyeti arttırmaktadır. Akfix Thermcoat, çok daha hassas ölçümler yapılabilme ve tam uygulama alanının boyutuna yetecek kadar ürün satın alma avantajı sağlamaktadır.
Türkiye’de genel olarak; EPS&XPS paneller ile taş yünü, mantolama paneli, Isı yalıtım köpüğü, izolasyon köpüğü, sprey poliüretan köpük, 2 komponentli sprey köpük, Isı ve Ses yalıtım köpüğü olarak adlandırılmaktadırlar.
Dünya’da ise Thermal insulation foam, insulation foam, Spray PU Foam, 2 component spray PU Foam, Heat and Acoustic Spray Insulation foam olarak adlandırılmaktadır.
Herhangi bir yapıştırıcı, matkap, dübel vs. gerektirmemesi, hacimli bir malzeme olmaması, kolay taşınabilmesi ve yalıtım değeri yüksek olması nedeniyle en hızlı ısı yalıtımı poliüretan köpük ile yapılabilir.
Genel olarak ısı yalıtım malzemeleri, yapıştırıcı, sabitleme elemanı gibi malzemelerin tamamı göz önünde bulundurulduğunda oldukça maliyetli bir durum ortaya çıkmaktadır. Bir adet uygulama tabancası ve köpük temizleyici ve Akfix Thermcoat ile profesyonel bir ısı yalıtımı yapmak mümkündür. Pratik uygulama özelliği, kolay nakliye ve ambalajın hafifliği sayesinde ekonomik bir üründür. Ayrıca geri dönüşümlü ambalajı ile çevre dostudur.